לא כל אדם שמעוניין לקנות רכב יד שנייה יודע שעליו לבצע בדיקת משכון לרכב לפני הקנייה ולא כל אדם שמבצע בדיקת משכון לרכב יודע שקיימים כמה מקומות שבהם ניתן לבצע את הבדיקה הזאת.
בדיקת משכון לכלי רכב יד שנייה נעשית עבור כלי רכב ששנת הייצור שלהם מ – 1995 ומעלה. הגוף המרכזי שממנו ניתן לקבל מידע על רכב משועבד הוא רשם המשכונות במשרד המשפטים, אולם ישנם גופים נוספים שדרכם ניתן לבצע את הבדיקה לכל מי שמבקש לבצע העברת בעלות לרכב.
מה ההבדל בין רכב משועבד למעוקל?
לא משנה אם אדם מסוים רכש את הרכב במזומן, בהעברה בנקאית, מאדם פרטי או מיבואן הרכב, במהלך זמן השימוש ברכב ועד לרגע מכירתו לגורם אחר יש חשיבות רבה בבדיקה ושלילת קיומם של שעבודים או עיקולים לרכב. קיים הבדל משמעותי בין רכב מעוקל לבין רכב משועבד או ממושכן:
רכב משועבד: כיצד נוצר מצב שבו ממושכן או משועבד רכבו של אדם? סוכנויות רכב וחברות ליסינג שמוכרות ללקוחותיהם רכבים בתנאי מימון שונים ובהסדרי תשלום חודשיים מוודאות שקונה הרכב ישלם עבור הרכב בכך שהם ממשכנות/משעבדות את הרכב לטובת החברה.
במקרה שבו לא שולמו החזרי התשלומים על הרכב, החברה המממנת עשויה לשעבד את הרכב עד אשר החוב יפרע. למעשה מדובר במעין "הקפאה" של השימוש ברכב שנלקח מהקונה עד אשר יפרע החוב. שעבוד רכב לא חייב להיעשות רק דרך חברות הליסינג והוא מבוצע גם ע"י הבנקים במקרה של אי החזר חוב לדוגמה.
החברה המממנת עשויה לשעבד את הרכב עד אשר החוב יפרע. (קרדיט: Pixabay.com)
רכב מעוקל: כשמדובר בעיקול רכב בשל חובות שהצטברו, קודם כל תדאגו לעורך דין פשיטת רגל שידע לטפל בכם כראוי, ועוד התמונה מעט שונה מכיוון שבמקרה זה ההתעסקות היא מול גורמי הוצאה לפועל ודוגמה לכך היא מקרים כמו אנשי עסקים או עצמאים שנקלעו לחובות כספיים מול גורמים שונים ולא יכלו להחזיר את חובם. במקרה זה אותם נושים פתחו נגדם בהליכי גבייה דרך רשות האכיפה והגבייה וכחלק מאיסוף החוב גם עוקל להם רכבם.
למה חשוב לבצע בדיקת שעבוד או עיקול לרכב?
כאשר אתם רוכשים רכב המשועבד ללא ידיעתכם לנכס או להלוואה שלא הוחזרה, עבורכם הקונים אין כל קשר לחוב שאינו שלכם, אולם עליכם לדעת שבמקרה שכזה אתם מפסידים פעמיים. פעם ראשונה כשרכשתם רכב שנתון לעיקולים ושעבודים ובפעם השנייה שכעת לא עומדת לכם הזכות להתגונן מפני אבדן הרכב וההפסד הכספי שיחול עקב כך, כיוון שהרכב היה רשום כמעוקל / משועבד עוד לפני שעבר לרשותכם ואם כבר רכשתם את הרכב מבעל החוב, כעת אתם יכולים "לחפש" אותו, כל החוב מוטל עליכם.
איך אפשר לדעת אם הרכב משועבד או לא?
משום שחובת הבדיקה חלה על קונה הרכב בלבד ולא על המוכר, חשוב לדעת שבמקרים מסוימים יתכן ולא יופיע שעבוד הרכב בנתוני משרד התחבורה, יתכן מצב שבו תועבר הבעלות על הרכב ותאושר בסניפי בנק הדואר על אף שקיים שעבוד על הרכב.
רכבים משועבדים נרשמים במסמכי רשם המשכונות בלבד ואינם מובאים לידיעת משרד הרישוי המופקד על ביצוע העברת הבעלות על הרכב. על כן ההמלצה היא לבדוק את הרכב לפני הרכישה ולוודא שהוא נקי משעבודים אצל רשם המשכונות במשרד המשפטים שהוא הגורם המוסמך ביותר והנתונים שהוא מספק הם האמינים והמדויקים ביותר.
ראוי לציין שחובת בדיקת שעבוד או עיקול הרכב על ידי רוכש הרכב היא לא חובה על פי חוק אלא נוהג ידוע שהשתרש בארץ ועל כן, כפי שהסברנו, האחריות המלאה לבדיקה זו חלה על רוכש הרכב על מנת לוודא שלא יהיו "הפתעות" לא צפויות לאחר רכישת הרכב.
היכן מבצעים בדיקת עיקול לרכב?
כאשר רוצים לוודא שלא קיימים עיקולים על הרכב, יש לבצע תהליך בדיקה דרך רשות האכיפה והגבייה (הוצאה לפועל). הבדיקה כוללת עירוב של מספר גורמים ממשלתיים, אך בעיקר דרך משרד התחבורה. בזמן העברת הבעלות על הרכב דרך רשות הדואר נשלחת בקשה למשרד התחבורה שלאחריה מתבצע תהליך בדיקה לקיומו של עיקול לרכב. בדיקה זו מבוצעת בחינם ואין צורך בתשלום עבורה.
היכן מבצעים בדיקת שעבוד לרכב?
אם בדיקת עיקול לרכב מתבצעת דרך רשות האכיפה והגבייה (הוצאה לפועל) ודרך רשות הדואר בזמן העברת הבעלות, הרי שבדיקת שעבוד (משכון) לרכב נעשית דרך גורמים אחרים. הגורם הבלעדי לביצוע בדיקה זו הוא רשם המשכונות במשרד הפנים אך כאמור, כל המידע שניתן בו אינו מועבר לגורמים אחרים כמו דואר ישראל ששם מעבירים את הבעלות על הרכב והאחריות לבדיקה זו חלה על רוכש הרכב.
הליך הבדיקה מול רשם המשכונות עולה כמה עשרות שקלים בודדות (נכון ל – 2019 המחיר עומד על 11 שקלים). את הבדיקה ניתן לבצע דרך מאגר המידע באתר משרד המשפטים תחת בקשת 'עיון במשכון', שם יהיה עליכם להגדיר מהו הנכס אותו אתם מעוניינים לבדוק (רכב) ואת מספר הרישוי של הרכב. בסוג הפלט יש לבחור 'משכונות פעילים' ולאחר מכן תועברו לאישור ומעבר לתשלום.
חוץ מהאתר הראשי של רשם המשכונות קיימים גופים אחרים שדרכם ניתן לבדוק רכב מעוקל או משועבד כגון: משרד הרישוי, סניפי הדואר השונים או דרך חברות פרטיות שמציעות לבצע עבורכם את הבדיקה תמורת תשלום.
אך למרות כל אלו הדרך היעילה ביותר להוציא את כל המידע העדכני והמלא תהיה דרך רשם המשכונות שהוא הגוף הבלעדי שקיים בו מלוא המידע, לא בטוח שכל שאר הגורמים יבצעו בדיקה מקיפה שכוללת את מאגר המידע המלא שקיים במרשם המשכונות.
החלטתם לרכוש רכב מעוקל או משועבד? מה יש לעשות?
אם החלטתם שאתם מעוניינים לרכוש רכב מעוקל או משועבד תוכלו לפעול בשתי דרכים:
- בעל הרכב נפטר מהחוב: אם הרכב אכן מעוקל או משועבד יהיה עליכם לפנות לבעל הרכב ולדרוש ממנו שיסיר את העיקול על הרכב דרך רשות האכיפה והגבייה אם מדובר ברכב משועבד – דרך הגוף המלווה שלו הוא חייב את החוב על מנת לשחרר את שעבוד הרכב (לדוגמה בנק).
- אתם לוקחים על עצמכם את תשלום החוב: אם החלטתם ששווה לכם מבחינה כלכלית לשלם את החוב על עיקול או שעבוד הרכב, עליכם לבדוק היטב מה החוב הכספי שיש לשלם והאם חוב זה נמוך מערך הרכב שאותו אתם מעוניינים לרכוש. במקרה שכזה עלות החוב תקוזז מתשלום רכישת הרכב, אך זהו הליך קצת יותר מסובך וראוי לבדוק אם כדאי מלכתחילה להיכנס למצב שכזה ולא פשוט לבחור רכב אחר שאינו משועבד או מעוקל, קיימים רבבות רבות של רכבים כאלו בשוק הרכב בארץ וניתן לבחור בכל אחת מהן. בהצלחה!
למידע נוסף על רכבים ומסלולי מימון: https://www.cmotors.co.il