שאלת הזכאות לדרכונים זרים בישראל עלתה בשנים האחרונות בצורה נרחבת, אפשרויות של הגירה, לימודים או ויזות לעבודה כל אלו מתאפשרות בזכות הדרכון שיש לו שייכות לאיחוד האירופי. הדרכון הפולני לא שונה בכך, אלא שבישראל צאצאים רבים לקהילה היהודית שהייתה בעבר במדינה ולכן הוא אפשרות ריאלית עבור רבים.
מי זכאי בישראל לדרכון פולני?
התהליך לקבלת דרכון פולני מתחילה בראש ובראשונה בקבלת הזכות לקבל את המעמד של אזרחות פולין. לאחר קבלת האזרחות, כפועל יוצא של העניין, יתאפשר גם לקבל את הדרכון הפולני. התהליך מתבצע דרך נציגות פולין בישראל וברוב המקרים התהליך מלווה על ידי עורך דין ישראלי מקומי המצוי בפרטי התהליך.
במדינת ישראל מתגוררים צאצאים רבים בני המדינה הפולנית, או כאלו שהיו תחת שליטתה בין מלחמות העולם. בעקבות כניסת פולין לגוש היורו ב2004 המחייב אותה לנקוט מדיניות הגירה שונה, ובשל העובדה שהשלטון הפולני חש צורך ממשי לנהוג בצאצאי העם היהודי שנאלצו לברוח מפולין, וכן בשל המעורבות הפולנית בתקופת השואה מקבלים יחס מקל בעת הבקשה לקבלת דרכון או אזרחות פולנית. עובדה זאת מאפשרת לבני הדור השני, השלישי ולעיתים אף הרביעי להגיש בקשה לקבלת אזרחות פולנית.
התנאים שיש לעמוד בהם על מנת לקבל אזרחות
התנאים הדרושים על מנת לעמוד בדרישות הפולניות לקבלת אזרחות כוללת מספר אפשרויות עבור הישראלים, ועם זאת גם כמה הגבלות המשפיעות על הישראלי בעת בקשתו לקבלת אזרחות פולין.
- מסמכים מקוריים – קיומם של מסמכים מקוריים כגון תעודת לידה, תעודת זהות פולנית ישנה ועוד הם כלים בעלי הפעה גדולה על האפשרות שלכם לצלוח את דרישות האזרחות.
- שנת 1951 – שנת 1951 מהווה צומת דרכים בתפיסה הפולנית בשל העובדה שבשנה זאת המשט הקומוניסטי השתלט על פולין. לכן,
- מי שנולד לפני 1951 ואביו נולד בפולין יהיה זכאי
- מי שנולד לאחר 1951 ואחד מהוריו נולדו בפולין, יהיה זכאי.
- זכויות היסטוריות – מי שהצליח לשמור על זכויות מול השלטון הפולני לאורך השנים בצורות שונות, יקל עליו לבקש את האזרחות.
- המשטר הקומוניסטי – בשל המשטר הזה, מי שנאלץ לעזוב את פולין לאחר 1951 ולוותר על האזרחות, יוכל להגיש בקשה.
לעומת זאת ישנם שני כללים מגבילים עבור ישראלים בעת הבקשה לקבלת אזרחות.
- גברים – מי שעלה לישראל עד 1951 ושירת בצבא, כל צבא וגם צה"ל איבד אוטומטית את הזכות לבקש אזרחות גם עבור ממשיכיו.
- נשים – מי שעלתה עד 1951 ולא שירתה בצבא הפולני איבדה את זכותה גם היא, כולל ממשיכי דרכה.
לקבלת מידע נוסף והבהרות אפשר לפנות אל נציגות פולין בישראל.
התהליך לקבלת דרכון פולני
התהליך מורכב מארבעה שלבים עיקרים, ברור שכל מקרה הוא שונה ויכול להיות שבמקרה אחד יבקשו דברים שונים לעומת מקרה אחר, אך המסלול עצמו מובנה ומורכב מארבעה שלבים שיכולים לקחת פרק זמן הנע בין 6 חודשים לשנה וחצי ברוב המקרים.
- השלב הראשון – שלב זה הוא לא חלק מהתהליך הרישמי, אך הוא חשוב ובו מתבצעת בדיקה ראשונה ומהירה לגבי הזכאות, האם היא בכלל קיימת.
- השלב השני – במידה ובדיקת הזכאות תקינה, עוברים לשלב הגשת הבקשה בה נדרשים למלא את כל הטפסים הדרושים וכן להציג את כלל המסמכים שיש בידכם המעידים על זיקה לפולין.
- השלב השלישי – לאחר הגשת הבקשה, היא עוברת לאישור במשרד הפנים הפולני ושם יוחלט האם לקבל אותה או לא. אם הבקשה תישלל, ההליך למעשה הסתיים. אם הבקשה אושרה, תעברו לסעף האחרון.
- השלב הרביעי – קבלת הדרכון המיוחל במשרדי השגרירות הפולנית בישראל.