פרגולה היא תוספת מבנה לכל דבר והיא יכולה להוות סיכון בטיחותי אם לא מתקינים אותה נכון או שבונים אותה מחומרים שאינם יציבים וחזקים. המאמר יפרט את כל החוקים שיש לדעת לפני הקמת פרגולה בבית.
היתר חוקי לפרגולה
לפי רפורמת הפרגולות ניתן לבנות פרגולה במרפסת או בחצר הבית אם אינה עוברת את ה-20 מ"ר או אינה משנה את חזות הבניין והרחוב. פרגולה יותר גדולה צריכה לקבל היתר מהרשות המקומית על פי החוק. ניתן להתחיל לבנות את הפרגולה ותוך 45 יום להגיש לרשות המקומית טופס חתום עם תכנית או להגיש בקשה מראש. לאחר פרק זמן זה תתקבל תשובה רשמית של מהנדס הרשות באם יש או אין היתר לבניית הפרגולה. כאשר מגיע ההיתר, אסור לשנות את השלד המקורי אך ניתן לשפץ אותו ולערוך בו שינויים. לעיתים גם בעבות השינויים זקוקים להיתר. ההיתר של הרשות נעשה על מנת למנוע ליקויים בטיחותיים. במידה והרשות אינה מאשרת את התוכנית, היא נותנת הנחיות כיצד ניתן לשפר את הפרגולה כדי שתהיה יותר יציבה וחזקה. לאחר תיקון ניתן להגיש את הבקשה להיתר בשנית ולקבל את האישור.
מתי אפשר לקבל פטור מהיתר בנייה?
לפי החוק אם בונים פרגולה מחומרים כמו עץ ואלומיניום ניתן לקבל פטור כי אלו חומרים קלים, אך רק בתנאי שהיא נבנית עד 40% מקו הבניין לקו המגרש. ובכל מקרה צריך לאשר את היציבות שלה. לעומת זאת בטון הוא חומר שמצריך אישור בנייה גם עד 40%. ישנן רשויות מקומיות הדורשות לשלוח בקשת היתר רק אם המבנה מעל 50 מ"ר, אך עדיין חובה לקבל את אישורו של הקונסטרוקטור.
מה הדין לגבי מי שבונה ללא היתר?
אדם הבונה פרגולה גדולה וצבעונית המשנה את חזות הרחוב או הבניין, או עובר את ה-50 מ"ר ולא מבקש היתר מהרשות, עלול לשאת בקנס כספי גבוה. מספיק שאחד השכנים מתלונן ופקח מטעם הרשות המקומית מגיע לבדוק את העניין. במקרה בו נבנית פרגולה לא חוקית והיא מתמוטטת מחוסר יציבות ופוגעת בבריות, העונש יהיה חמור יותר וייחשב לפלילי. לכן חשוב לא לעבור על החוק ולהתייעץ עם בעל המקצוע בכל הנוגע להיתרים ולחוק. הוא גם ייתן לכם הצעת מחיר וימליץ מאיזה חומר כדאי לבנות את הפרגולה והיכן יש למקם אותה. אנשי מקצוע שבונים פרגולות בתל אביב או בערים אחרות בארץ הם בעלי ניסיון ומומחים בבניית פרגולות יציבות ובטיחותיות. כאשר נעזרים בבעלי מקצוע מנוסים רוב הסיכויים שתקבלו את ההיתר בזמן אם אכן תזדקקו לו. גם אם כבר התחלתם בתהליך הבנייה ייתכן שאתם בחריגה. לשם כך תוכלו להוציא היתר בדיעבד. אך אם מראש תבדקו את העניין עם אנשי מקצוע ייתכן ותימנעו מכך לחלוטין.