דיכאון בצבא

לצערנו, ישנם חיילים שמאובחנים עם דיכאון במהלך השירות הצבאי או לאחר השחרור – שנגרם בעקבות השירות. דעו – המדינה לא אמורה להשאיר את החיילים הללו לבד והם זכאיים לקבל פיצויים וסיוע משמעותי ממשרד הביטחון מכוח החוק. עם זאת, הדרך לקבלת ההכרה בכך שהדיכאון נגרם בגלל הצבא – איננה קלה תמיד, ולעיתים עומדים קשיים רבים בדרך לשם. בכתבה שלפניכם תמצאו את כל מה שצריך לדעת על דיכאון בצבא – ועל איך מגישים תביעה לקבלת פיצויים.

 

דיכאון

דיכאון היא תופעה נפשית שיכולה להתבטא באחד או יותר מהסימנים הבאים:

  • מצב רוח ירוד במשך פרק זמן ארוך
  • תחושות אשמה קשות מאד ללא סיבה אמיתית
  • דימוי עצמי נמוך
  • הפרעות אכילה או הפרעות שינה
  • תחושה כללית של חוסר אנרגיה וחוסר ריכוז
  • איבוד עניין והנאה

מחלת הדיכאון עלולה להוביל לירידה משמעותית בתפקוד של הפרט בחיי היומיום. מדובר בהפרעה שכיחה למדי בקרב מבוגרים. במקרים הקיצוניים ביותר דיכאון אף עלול להוביל למחשבות או מעשים אובדניים.

 

דרכי טיפול בדיכאון

ישנן מספר דרכי טיפול בדיכאון – דרך אחת היא פסיכותרפיה, כלומר באמצעות שיחות. לרוב טיפול מסוג זה יתבצע מול פסיכולוגים, עובדים סוציאליים או פסיכיאטרים. דרך זו יעילה בפני עצמה במקרי דיכאון קלים יחסית. רצוי לבצע הערכה מקצועית שתכוון לדרך הטיפול המתאימה ביותר.

דרך שניה להתמודדות עם דיכאון היא טיפול תרופתי. התרופות מעלות את רמת הסרוטונין במוח- ספיגתו מעוכבת לאחר שהוא מופרש. בגלל שסרוטונין הוא מוליך עצבי שמשפיע על מצב הרוח (בין היתר), עיכוב של הספיגה שלו יכול לסייע במקרים מסויימים לטיפול בדיכאון. יש מספר סוגים של תרופות נגד דיכאון. חשוב לדעת שלתרופות הללו יש תופעות לוואי שמשתנות מתרופה לתרופה ומאדם לאדם.

 

מה הקשר בין דיכאון לשירות צבאי?

במהלך השירות הצבאי, חיילים משנים את הסביבה שלהם ולמעשה את כל התנאים אליהם הם הורגלו עד הגיוס. פעמים רבות מדובר בירידה באיכות החיים וברמה לה היה רגיל חייל. לעיתים שילוב של התנאים החדשים עם אישיות מסוימת – יכול להוביל לדיכאון אצל חיילים.

בנוסף לדיכאון שנגרם בעקבות קשיים בהסתגלות ובתנאים, ישנם חיילים שלוקים בדיכאון כתגובה לטראומה מסוימת שעברו בצבא – כמו מלחמה, תאונת אימונים, היתקלות במארב של מחבלים וכדומה. לעיתים אירוע דרמטי שאדם עובר עלול להישאר אצלו בדמות של דיכאון.

אם חייל מרגיש כי הוא נכנס לדיכאון, הוא צריך לדווח על כך למפקדים שלו, אשר אמורים לשלוח אותו להגיע לבדיקה אצל הקב"ן (קצין בריאות נפש). התפקיד של הקב"ן הוא לבחון את החייל בדיקה מקצועית ובמידת הצורך להפנות את החייל גם לבדיקה אצל פסיכיאטר. בדיקה פסיכיאטרית מהווה אבחון מקצועי והתוצאה שלה יכולה להשפיע על הפרופיל של החייל, שבדרך כלל ירד אם ייקבע שהחייל לקה בדיכאון.

מהבדיקה אצל הפסיכיאטר יעבור החייל להמשך טיפול פסיכיאטרי לפי מה שמומלץ לו. לא פעם התוצאה של האבחון מובילה לשחרור של החייל מהשירות הצבאי.

 

כיצד מגישים תביעה למשרד הביטחון

כפי שהבנו – דיכאון מתפתח לעיתים בגלל השירות הצבאי. יש מקרים שהדיכאון מתפרץ במהלך השירות ויש מקרים שהדיכאון מופיע רק לאחר השחרור.

חוק הנכים (תגמולים ושיקום) נחקק במטרה לסייע ולפצות את חיילי צה"ל שנפגעו במהלך – או בעקבות – שירותם הצבאי. החוק נוגע הן לפגיעות גופניות והן ללקויות נפשיות שנגרמו בעקבות השירות.

על מנת לקבל את הפיצויים הללו צריך להיות מוכר כנכה צה"ל. כדי שזה יקרה יש להגיש תביעה למשרד הביטחון, ובתביעה חובה לפרט ככל הניתן את הפרטים של הפגיעה – הדיכאון במקרה הזה – ולצרף כל מסמך שיכול להיות רלוונטי. חשוב להבין כי ההוכחה בשלב זה איננה פשוטה היות ולא מדובר בפציעה גופנית אלא בבעיה נפשית. לכן כל מסמך רפואי שיש, כולל חוות דעת של פסיכיאטרים, דו"ח מבית חולים וכדומה – יכול להוסיף ולהגדיל את הסיכויים לקבלת התביעה. כמובן שרצוי להיעזר בעורך דין מהתחום בשלב זה כמו עו"ד אמיר יעקב.

שימו לב לעניין חשוב מאד – חובה לנמק בתביעה את הקשר הסיבתי בין הדיכאון לבין השירות הצבאי. לא מספיק שיוכח שהחייל לקה בדיכאון כדי להיות מוכר כנכה צה"ל. החוק דורש הוכחת קשר סיבתי. כלומר יש לפרט את התנאים שבהם היה החייל, או האירוע שחווה – ולהסביר כיצד הם הגורמים לדיכאון. גם כאן – חוות דעת מקצועית תתרום כמובן.

מי שבוחן את התביעה ומחליט האם לקבל או לדחות אותה הוא קצין התגמולים. לאחר שהתביעה מתקבלת על ידי קצין התגמולים, יש לעבור בחינה של וועדות רפואיות. בוועדות הללו למעשה בוחנים מהי רמת הפגיעה שנגרמה ועל בסיס התוצאה שמתקבלת מחליטים מה תהיה דרגת הנכות.

 

ומה מקבלים לאחר שמוכרים כנכי צה"ל?

אדם שחלה בדיכאון בצבא ומוכר כנכה צה"ל בעקבות זאת זכאי לפיצויים מכוח חוק הנכים (תגמולים ושיקום). הפיצויים משתנים בהתאמה לדרגת הנכות שנקבעת – כמובן שככל שדרגת הנכות גבוהה יותר כך יגדלו הפיצויים. בנוסף, יש סיוע נוסף שמשרד הביטחון מעניק כמו מימון של טיפולים, של תרופות, סיוע בשיקום וכדומה – שיקבע בהתאם לנסיבות כל מקרה.

 

האם קביעת קצין התגמולים היא סוף פסוק במידה והתביעה נדחתה?

התשובה לשאלה זו היא לא. במידה והתביעה להיות מוכר כנכה צה"ל בגלל דיכאון בצבא נדחתה, ניתן לערער על ההחלטה הזו. כמעט תמיד מומלץ להגיש את הערעור על מנת שלא להתייאש ולהגדיל את הסיכוי להיות מוכרים בסופו של דבר כנכי צה"ל ולקבל פיצויים. כדאי מאד להיעזר בעורך דין מהתחום.

 

מדוע מומלץ להיעזר בעורך דין שמנוסה בתביעות מול משרד הביטחון

אם אתה, או מכר שלך לקה בדיכאון במהלך השירות הצבאי או בעקבותיו – אל תוותר על הזכויות והפיצויים שמגיעים מכוח חוק. תביעה של משרד הביטחון באמצעות עורך דין המתמחה בתביעות מסוג זה כדאית ותסייע בדרך לקבלת ההטבות שמגיעות לך. היות ומדובר בתביעה הנוגעת ללקות נפשית, ולא גופנית קשיי ההוכחה רציניים ומורכבים הרבה יותר. משרד עורכי הדין גרינברג עוסק בתחום תביעות מול משרד הביטחון כבר שנים רבות, ובעל ניסיון רב בתביעות הנוגעות לפגיעות נפשיות עקב שירות צבאי. אתם מוזמנים לפנות אלינו לקבלת סיוע וליווי משפטי ברמה הגבוהה ביותר.


אולי תאהבו גם את: